Sibeliuksen juhlavuosi näkyy monipuolisesti Hämeenlinnassa. Leena Karo antaa Naiselo 45+:n lukijoille menovinkit.
Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Hämeenlinnan keskustassa, niinpä koulutieni kulki päivittäin Hallituskatua Sibeliuksen syntymäkodin ohitse. Yksikerroksinen puutalo poikkesi jo silloin ympäristöstään, sillä kuin ihmeen kaupalla se oli jäänyt paikalleen uudempien liikerakennusten väliin. Nyt on vaikea kuvitella, miltä tiivis puutalokaupunki näytti Sibeliuksen lapsuudessa, niin vähän on vanhaa jäljellä ydinkeskustassa.
Tiesin tottakai jo lapsena, mikä talo se oli, mutta vasta aikuisena kävin sisällä ensimmäistä kertaa. Silloin taisin ajatella säveltäjämestaria enemmän hänen äitinsä Marian kohtaloa. Tämä jäi yllättäen leskeksi ja suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, kun aviomies, kaupunginlääkäri Christian Sibelius, kuoli lavantautiin. Janne oli parivuotias, isosisko Linda viisi ja pikkuveli Christian syntyi vasta isän kuoleman jälkeen. Sibeliukset asuivat Hämeenlinnassa viidessä eri osoitteessa. Syntymäkotimuseo kannattaa katsastaa, jos liikut päiväsaikaan kaupungissa! www.hameenlinna.fi/sibeliuksensyntymakoti
Siteeni Hämeenlinnaan ovat vanhempieni kuoltua katkenneet, enää käyn vain hautausmaalla. Sielläkin on muistoja Sibeliuksesta, sillä hänen äidinpuoleisen sukunsa jäseniä on haudattu Borgien sukuhautaan. Isä-Christianin hauta taas on Tyttölyseon lähellä ns.Vanhalla hautausmaalla, joka on ollut puistoaluetta 1800-luvun lopusta lähtien.
Mutta nyt Sibeliuksen juhlavuotena aion mennä Hämeenlinnaan! Kaupunkia olisi pitkästä aikaa mukava katsella ja joihinkin Sibeliuksen juhlavuoden konsertteihin tai tapahtumiin on nyt mentävä.
Sain ensi-innostuksen tulevaan hyvissä ajoin, jo viime syksynä, kun seurasin Hämeenlinnan torilla hienoa Sibelius-fantasiaa, spektaakkelia, jossa pimeällä torilla oli laulua, tanssia ja valoa. Sama ihanuus on nähtävissä ja kuultavissa taas ensi syyskuussa, kun Sibelius-fantasia esitetään perjantaina 18.9 Hämeenlinnan torilla. Kannattaa lähteä koko perheen voimin, sillä tilaisuus on elämys myös lapsille!
Samalla reissulla ehdin pistäytyä myös vanhassa Wetterhoffin talossa, jonne on avattu juhlavuoden tuotteita myyvä Sibelius-Center.
Yhden tavallisen kulttuurinystävän tarpeisiin juhlavuoden tapahtumia on todella paljon.
Juhlalliset avajaiset ovat Hämeenlinnassa tulevana lauantaina 17.1. Ehdit vielä hypätä juhlajunaan! Tarkista tilaisuudet ja mihin vielä mahtuu: www.sib.fi! Muistathan, että Hämeenlinna on lähellä! Helsingistä olet tunnissa perillä, menet sinne junalla tai autolla.
Jos antaisin Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtajalle Erkki Korhoselle mahdollisuuden suositella kevään herkkupaloja, tiedän, että hän luettelisi kaikki tapahtumat ja olisi taatusti kaikista yhtä innostunut. Hänen mielestään me helsinkiläiset voisimme ajaa Hämeenlinnaan vaikka joka viikko, niin ainutlaatuisen upeaa ohjelmaa on nyt tarjolla!
Entä jos kävisikin kuulemassa kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa?
Ensimmäinen konsertti on lauantaina 24.1. klo 19, sinfoniat 6 ja 1 sekä Vapautettu kuningatar, toinen konsertti on lauantaina 21.3. klo 16, sinfoniat 4 ja 2 ja kolmas on lauantaina 25.4. klo 16, sinfoniat 3, 7 ja 5. Kapellimestari Okko Kamu johtaa Sinfonia Lahtea Hämeenlinnan Verkatehtaalla.
Mikäli olet jo tutustunut Ainon ja Jannen kirjeenvaihtoon tai olet muuten heistä avioparina kiinnostunut, perjantaina 23.1. klo 19 pääset suorastaan sisäpiiriin tietokirjailija Suvisirkku Talaksen avulla. Hän kertoo Sibeliuksen pariskunnan kirjeenvaihdosta ja heidän keskinäisestä suhteestaan pitkän avioliittonsa aikana.
Avartavat Studia generalia -luennot jatkuvat pitkin kevättä. Perjantaina 13.2. klo 19 toimittaja, kirjailija Vesa Siren valottaa Sibeliusta aikalaisten silmin. Torstaina 19.3. klo 19 puutarhaneuvos Kaarina Hännisen aiheena on Sibeliuksen puutarha. Perjantaina 24.4. klo 19 toimittaja Lasse Lehtinen kertoo poliittisesta Sibeliuksesta. Lisää tilaisuuksista: www.sib.fi
Sibeliuksen juhlavuoteen voit virittäytyä Helsingissä jo ennen Hämeenlinnaan lähtöä. Ateneumissa on esillä 22.3. saakka Sibelius ja taiteen maailma. Näyttely tarkastelee säveltäjän elämäntyön yhteyksiä ajan kuvataiteeseen. Esillä ovat Sibeliuksen nuoruus ja kansainvälinen läpimurto, fantasiat ja myytit, sinfoniset maisemat ja luontoaiheet. Muotokuvat kertovat säveltäjästä niin vuosisadan vaihteen nuorena nerona kuin 1960-lopussa valmistuneen ainutlaatuisen monumentin aiheena.
Tämä on kuultava! Youtubesta löydät mahtavan Sibelius-rapin: https://www.youtube.com/watch?v=_D3KSJGRnwY
Juhlavuoden kaikki ohjelmat löydät http://www.sibelius150.fi/
Täältä löydät Sibeliuksen elämän tärkeät osoitteet, myös Hämeenlinnasta: http://www.e-julkaisu.fi/visit_helsinki/sibeliuksen_poluilla/
Leena Karo